Home » Blogg » Några tips för att välja hundfoder

Några tips för att välja hundfoder

Att välja hundfoder är en djungel. Rådet är att läsa tester på nätet och att kolla på innehållet av protein och fett. Man måste inte alltid köpa det dyraste.

Att välja hundfoder till ens pälskling är verkligen som att ge sig ut i en oländig djungel. Självklart vill man ha ett bra och näringsrikt hundfoder, som dessutom smakar gott för hunden.

Men hur ska man hitta rätt i det stora utbud som finns? Är det okej att bara ge hunden torrfoder eller behöver man komplettera med våtfoder eller färskfoder? Hur ska man veta vilka foder som är bra för hunden? Måste man köpa det dyraste för att vara på säkra sidan? Frågorna är många och svaren är inte alltid självklara.

Hundfoder i mellanprisklassen kan vara bra

Ett tips är att läsa något av de test som publicerats på nätet. Kolla bara först att det verkar vara utfört av en oberoende part, alltså någon som inte själv drar in pengar på hundfoder. Men du ska få några råd på vägen redan här.

Det går bra att bara ge torrfoder om hunden gillar det och dessutom är duktig på att dricka vatten. Du behöver inte köpa det dyraste hundfodret, men kanske bör du undvika det billigaste. Det finns många bra varianter i prisklassen mellan ytterligheterna. Jämför framförallt innehållet av protein och fett. Proteinhalten bör ligga på 20-25 % och fetthalten på omkring 15 % för ett foder till en “normal” hund. Valpar behöver högre halter av dessa näringsämnen dock. Specialfoder ska du normalt inte behöva köpa, om inte din veterinär rekommenderat det.