Mina böcker

Jag har skrivit sju böcker, samtliga för åldern 9 till 13 år.

Min första hette Loppan och Isprinsessan (Natur&Kultur, 2003) . Den är jag jättestolt över, dels för att den är min första bok men också för att den är skriven till en av mina  äldsta vänner. Den handlar om Loppan, som har blivit mobbad i sin förra klass. I boken  träffar hon Ingrid, som bara klär sig i vitt. En riktig isprinsessa! Men Loppan är blyg och tilltryckt från sin förra klass så hon vågar inte närma sig Ingrid. Och kanske skulle Ingrid, som tjejerna i förra klassen, tycka att det är äckligt att Loppan bor hos bögparet Tobias och Matt?

I nästa bok om Loppan, Loppan och Ceasar, är det sommarlov och livet leker. Loppan är på Öland och får en kompis, Ceasar. Men ofta vill han iväg på egen hand och det känns som om det är något han döljer. Loppan måste ta reda på vad!

I sista boken om Loppan, Loppan plus minus Steven, har Loppan börjat sexan och många i klassen är ihop med någon. En dag frågar Steven, en av klassens charmigaste killar, chans på Loppan. Loppan tvekar. Borde det inte kännas annorlunda och mer i så fall? Är hon verkligen KÄR? Loppan tvekar.

Min fjärde bok, Fröken Europa (Liber 2004) ligger mig varmt om hjärtat. Med den vann jag Libers och Läsrörelsens tävling om att skriva bästa boken om Europa för femteklassare. Alla som gick i femte klass år 2004 fick den gratis. 130 000! Helt otroligt många. Den handlar om 5a som får en mystisk lärare, Eva. Med hjälp av en klocka, en nyckel och ett magiskt grupprum visar hon eleverna Europa. Boken finns översatt till japanska. Superkul!

Uppföljaren, Världsklass, tog mig nästan tio år att skriva. Jag gjorde många försök som inte blev tillräckligt bra men till slut fick jag ihop den. Boken handlar om globala frågor som miljö, rättvisa och hållbar framtid men förstås mest om Eva, Billy, Serkan och de andra från 5a. Min son Hugo har gjort en av bilderna och boken är tillägnad honom.

Vinterkarusellen kom ut 2012.  Den handlar om tolvåriga Sanna vars mamma har dött i bröstcancer. Eftersom Sannas pappa ofta har dåligt med pengar fixar hon ett jobb så att hon har råd att köpa snygga kläder som bästa vännen Liv. Och så handlar den en hel del om Laban som Sanna är förälskad i. Idén till boken fick jag av alla jobb jag hade i tonåren för att kunna köpa kläder och annat som min pappa tyckte var onödigt. Jag har arbetat på allt från kyrkogårdar till simhallar och blomsteraffärer för att få råd med det jag ville köpa.

I uppföljaren, Lyckosnurran (2013) får vi följa Sanna och hennes pappa när de åker till New York för att hälsa på pappas nya tjej. Under tiden hinner Laban umgås en massa med sin gamla tjej Mai vilket Sanna blir väldigt orolig över…

   lyckosnurran_img4711039_v_klass_omsl_tryck.indd